Isărescu: Am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm. VIDEO

Isărescu: Am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm. VIDEO
Publicat: 03/09/2013, 15:52
Actualizat: 22/03/2019, 06:04

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirmă că românii s-au plictisit de politicile structurale, deși acestea sunt cele care aduc creștere economică, spunând: „Am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm”, scrie Mediafax.

Guvernatorul BNR a spus că o creștere economică pe termen lung poate fi generată în primul rând de politicile structurale, care nu sunt însă făcute și care plictisesc și obosesc.

El a dat exemplu în acest sens Germania, care a făcut reformă structurală și a avut creștere economică.

Discursul susținut de guvernatorul Mugur Isărescu la Constanța (declarațiile privind importanța reformelor structurale pot fi urmărite începând cu minutul 50)

„Uitați cine poate să creeze pe termen lung creștere economică – în primul rând politicile structurale, exact cele pe care nu le facem și ne mai și plictisim. Până și noi la Banca Națională… bai, iar o iau ăștia cu politica structurală, aoleu! Se plimbă așa pe la ureche, iar politică structurală?! Iar vine Fondul și ne zice faceți politici structurale, iar vine Uniunea Europeană, faceți politici structurale. Suntem plictisiți toți, suntem obosiți, de fapt, de politici structurale și de reforme structurale, suntem obosiți. (…) Cine a făcut reformă structurală a avut creștere economică. Germania a avut. Știți că în Germania 20 de ani, într-adevăr au trebuit să plătească factura extraordinară a stimulării landurilor de est, dar 20 de ani nu a crescut salariul real și acum se ceartă cu grecii. În schimb, de când a intrat în zona euro – să nu mă pârâți, prietenii mei sunt greci, în Grecia salariul s-a dublat real. Care are dreptate? Sunt nemții niște teutoni? Or fi, dar uite! Faci reforme structurale, beneficiezi de creștere economică. Uitați ce pot să facă politicile structurale, cele care ne obosesc și pe noi. Noi în cadrul Consiliului de Administrație, când facem – apropo de comunicate – zic măi, nu mai treceți aia cu reformele structurale, că am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm”, a afirmat Mugur Isărescu, luni seară, la Universitatea Maritimă din Constanța, la deschiderea lucrărilor proiectului „Academica BNR” 2013.

Guvernatorul BNR a menționat că politicile economice pot să influențeze creșterea economică pe termen scurt, însă de multe ori trebuie să o tempereze, astfel încât ciclul economic să nu „se prăbușească prea mult când vine jos”.

„Pe termen scurt, politicile economice pot să influențeze creșterea economică, dar nu neapărat în sensul creșterii, de multe ori trebuie să tempereze creșterea economică pentru ca atunci când ciclul economic vine jos să nu se prăbușească prea mult. Și să avem cam așa: 5 la sută trebuia să avem în 2006, 2007, 2008, 2 la sută, nu minus 5 la sută sau 6 la sută în 2009, 2 la sută, și poate că era mai bine. La ciclul următor, când noi nu o să mai fim la Banca Centrală, o să fie alții, probabil că se va învăța, necazul este că nicio generație nu învață de la cea precedentă”, a spus Isărescu.

Isărescu a precizat că atunci când cineva spunea că „economia duduie”, el a avertizat: „Atenție să nu bubuie!”.

Guvernatorul BNR a menționat că o altă problemă este că ciclul economic nu se suprapune cu cel politic și că dacă există o creștere economică într-o perioadă preelectorală, atunci politicienii trebuie să ofere ceva populației.

„Foarte greu se suprapune ciclul acesta economic și financiar cu ciclul politic. Că dacă într-o perioadă preelectorală ai deja creștere economică 5 la sută, omul politic trebuie să dea ceva. Eu am fost acolo, nu-i critic: dacă nu le dai, te fluieră lumea, ăsta este adevărul. În politică, dacă dai, e așa și așa, dacă nu dai te fluieră, iar dacă iei, mai bine pleci definitiv, e sinucidere curată. Și atunci, pentru că ciclul politic, cu ciclul financiar și economic nu se suprapun, ies lucruri pe care după aia le judeci «ce bine era dacă nu făceam». (…) Eroarea a pornit când s-a apăsat pe accelerație, nu când s-a apăsat pe frână. Când s-a apăsat pe frână ne-am speriat. Așa se intră în derapaj, apeși prea tare, nu pentru că ai apăsat pe frână, ci pentru că anterior ai apăsat prea mult pe accelerație”, a mai spus Isărescu.

Banca Națională a României organizează, în perioada 2-6 septembrie, la Constanța, a doua etapă a proiectului educațional „Academica BNR” 2013.

Discuțiile se vor axa pe teme privind rolul instituțiilor de învățâmânt și al băncii centrale în sporirea nivelului de educație financiară a publicului, problematica financiar-bancară europeană, procesul de convergență cu Uniunea Europeană, dezvoltarea activității economice și a sectorului bancar în general.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Când are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? Tot ce trebuie să știi